ruimtelijke ordening > wetgeving > Sociaal Objectief
 
Het Sociaal Objectief per gemeente

 

Op 18 maart 2009 werd het decreet grond- en pandenbeleid goedgekeurd door het Vlaams Parlement. Dit decreet voorziet in tal van maatregelen van invloed op de grond- en pandenmarkt. Eén van die maatregelen voorziet in een sociaal objectief per gemeente. Dit objectief legt een aantal te realiseren sociale woningen op per gemeente voor de periode 2009-2020.

 

Het sociaal objectief bestaat uit sociale huurwoningen, sociale koopwoningen en sociale kavels. De drie categorieën samen vormen het sociaal objectief.

 

Sociale koopwoningen en kavels

Het aantal sociale koopwoningen en kavels kent geen eenduidige berekening per gemeente. Hierbij geldt een provinciaal objectief. In samenspraak met de gemeente zal de deputatie een verdelingschema opstellen. Om toch meer te weten te komen over het aantal sociale koopwoningen en kavels in u gemeente kan u hier klikken voor meer uitleg.

 

Sociale huurwoningen

Het decreet voorziet in een berekening van het aantal sociale huurwoningen per gemeente. Deze berekening voorziet in drie stappen:

  1. 1) gemeentelijk objectief na de decretale verdeling op provinciaal niveau,
  2. 2) de beperking van het sociaal huurobjectief tot een aanbod sociale huurwoningen van 9% en
  3. 3) de inhaalbeweging.

Dit totale richtcijfer per gemeente kent een aantal uitstel- en afwijkingsmogelijkheden, waarvan de gemeente gebruik kan maken.
Gemeenten die hun sociaal objectief bereikt hebben of geen sociaal objectief toebedeeld kregen, kunnen met een woonbeleidsconvenant alsnog een aantal sociale huurwoningen realiseren, indien zij dit willen. Dit woonbeleidsconvenant moet met de Vlaamse overheid aangegaan worden.

Hier vindt u het richtcijfer voor het aantal sociale huurwoningen per gemeente :

 

een overzichtskaart van Vlaanderen: klik op een gemeente ...

Klik op een gemeente voor meer informatie.


Of kies uw provincie

en uw gemeente

DE PANNEKOKSIJDENIEUWPOORTMIDDELKERKEOOSTENDEBREDENEDE HAANZUIENKERKEBLANKENBERGEBRUGGEKNOKKE-HEISTDAMMEVEURNEDIKSMUIDEKOEKELAREGISTELOUDENBURGJABBEKEICHTEGEMZEDELGEMOOSTKAMPBEERNEMMALDEGEMKNESSELAREAALTERRUISELEDEWINGENETIELTPITTEMARDOOIELICHTERVELDETORHOUTKORTEMARKHOOGLEDESTADENHOUTHULSTLO-RENINGEALVERINGEMVLETERENPOPERINGEIEPERHEUVELLANDLANGEMARK-POELKAPELLEZONNEBEKEMESENWERVIKMENENWEVELGEMMOORSLEDEROESELAREIZEGEMINGELMUNSTERMEULEBEKEDENTERGEMKORTRIJKKUURNELENDELEDEHARELBEKEWIELSBEKEWAREGEMDEERLIJKANZEGEMZWEVEGEMAVELGEMSPIERE-HELKIJNKLUISBERGENWORTEGEM-PETEGEMKRUISHOUTEMZULTEDEINZENEVELEZOMERGEMWAARSCHOOTEEKLOSINT-LAUREINSKAPRIJKEASSENEDEEVERGEMLOVENDEGEMZELZATEWACHTEBEKEGENTSINT-MARTENS-LATEMDE PINTENAZARETHZINGEMOUDENAARDEMAARKEDALRONSELEDEGEMOOSTROZEBEKEGAVEREBRAKELGERAARDSBERGENLIERDEZOTTEGEMHOREBEKEZWALMBEVERHERNEGALMAARDENNINOVEGOOIKPEPINGENHALLEDROGENBOSLENNIKDILBEEKROOSDAALTERNATLIEDEKERKEAFFLIGEMDENDERLEEUWHAALTERTHERZELEERPE-MERESINT-LIEVENS-HOUTEMOOSTERZELEMERELBEKEMELLELEDEWICHELENWETTERENDESTELBERGENLAARNEBERLAREZELELOKERENLOCHRISTIMOERBEKESTEKENESINT-GILLIS-WAASBEVERENZWIJNDRECHTSINT-NIKLAASWAASMUNSTERTEMSEBORNEMHAMMEDENDERMONDELEBBEKEAALSTASSEOPWIJKMERCHTEMMEISEGRIMBERGENWEMMELZEMSTBUGGENHOUTSINT-AMANDSPUURSKRUIBEKEANTWERPENSTABROEKKAPELLENBRASSCHAATKALMTHOUTESSENSCHOTENWIJNEGEMWOMMELGEMWUUSTWEZELHOOGSTRATENBRECHTMALLERIJKEVORSELMERKSPLASBAARLE-HERTOGBAARLE-HERTOGRAVELSBEERSETURNHOUTOUD-TURNHOUTARENDONKRETIEDESSELMOLGEELKASTERLEEVOSSELAARLILLESCHILDEZOERSELZANDHOVENVORSELAARHERENTALSOLENWESTERLOMEERHOUTBALENRANSTGROBBENDONKNIJLENHERENTHOUTHEIST-OP-DEN-BERGBERLAARLIERDUFFELKONTICHEDEGEMBOOMRUMSTMECHELENSINT-KATELIJNE-WAVERPUTTEBONHEIDENKEERBERGENBOORTMEERBEEKHAACHTROTSELAARTREMELOBEGIJNENDIJKHERSELTKAMPENHOUTSTEENOKKERZEELKORTENBERGBERTEMTERVURENOVERIJSEHOEILAARTHULDENBERGOUD-HEVERLEELEUVENHERENTHOLSBEEKTIELT-WINGELUBBEEKBIERBEEKBOUTERSEMHOEGAARDENWILLEBROEKAARSCHOTSCHERPENHEUVEL-ZICHEMDIESTTIENENGLABBEEKKORTENAKENBEKKEVOORTLINTERLANDENZOUTLEEUWGEETBETSLAAKDALTESSENDERLOHULSHOUTHAMHALENLOMMELOVERPELTNEERPELTHAMONT-ACHELBOCHOLTBREEKINROOIMAASEIKHECHTEL-EKSELLEOPOLDSBURGPEERMEEUWEN-GRUITRODEOPGLABBEEKDILSEN-STOKKEMMAASMECHELENLANAKENZUTENDAALGENKHOUTHALEN-HELCHTERENBERINGENHEUSDEN-ZOLDERLUMMENZONHOVENHASSELTHERK-DE-STADNIEUWERKERKENALKENDIEPENBEEKBILZENRIEMSTVOERENVOERENHOESELTKORTESSEMWELLENBORGLOONTONGERENHERSTAPPEHEERSGINGELOMSINT-TRUIDENZAVENTEMSINT-PIETERS-LEEUWBEERSELSINT-GENESIUS-RODEWEZEMBEEK-OPPEMKRAAINEMMACHELENVILVOORDELONDERZEELKAPELLE-OP-DEN-BOSHEMIKSEMAARTSELAARSCHELLENIELBORSBEEKMORTSELBOECHOUTHOVELINTLINKEBEEK

Een overzicht van alle webpagina's met betrekking tot het sociaal objectief en een volledige tabel vindt u op deze pagina.
>> terug naar start